maanantai 23. maaliskuuta 2009

Nyt osoitan sormella!

Koirien kasvattaminen on mielestäni vastuullista puuhaa. Kasvatan perheenjäseniä, jotka elävät n. 10-15 vuotta, tarvitsevat joka päiväistä hoitoa, ruokaa, ulkoilua. jne. Noh, loppuuko kasvattajan vastuu, kun perävalot häipyy? No ei missään tapauksessa! Päinvastoin!

Terveys, on yksi sellainen asia, josta itse kannan huolta. Niin omissa koirissani, kasvateissani kun koko rodussa, jota harrastan. Näin ei kuitenkaan ole kaikilla.

Kyseessä on rotu, Portugalinpodengo, pieni sileäkarvainen. Ja kun katsoin terveystilastoja, olen yhden ystäväni kanssa ainuita, joiden koirat on tutkittuja?? Mitä ihmettä? Tarkoitan nyt esim. omaa käytäntöäni, että koitan tutkituttaa mahdollisimman paljon jalotukseen käytettävistä koiristani. Miniminä, että vähintään toinen pentueen vanhemmista on tutkittu läpikotaisin. Kuinka yli 100 pentua kasvattanut kasvattaja voi sanoa, että rotu on terve, kun hän ei ole koskaan tutkituttanut koiriaan!?! Tarkoittaako se, jos koira ei koskaan oireile, että sillä on A.n lonkat ja 0- polvet? No ei todellakaan!
Ottakaa nyt kasvattajat hyvät hieman älliä käteen! Lähdin hupiini katsomaan kuinka paljon kasvattajat tutkituttavat jalostuskoiriaan, ja en todella voinut ymmärtää, että kasvattaja, jolla on 48 pentuetta, ei ole tutkituttanut yhden ainutta koiraansa virallisesti ja 117 pennusta VAIN 1 kasvatti on käynyt tutkimuksissa!! Toinen kasvattaja on kasvattanut 40 pentuetta, on tutkituttanut virallisesti 1 jalostuskoiransa (lonkat) ja 114 kasvatista vain 9 on tehty virallisia tutkimuksia (2 näistä on minun ja ystävä kasvattajani omistuksessa). En voi muuta sanoa, kuin että ohhoh! Tämän kyllä huomaa myös kasvattajan omasta aktiivisuudestaan "patisteleeko" hän kasvattejaan tutkimuksiin.... Voi, voi...

On hienoa, että meillä on näitä "vanhoja" kasvattajia, mutta täytyy sanoa, että tuollainen vastuuttomuus terveyden kanssa, räjähtää joskus käsiin kyllä! Ja vain tutkimalla koiria, ja siirtämällä sairaat koirat pois jalostuksesta, voimme estää tämän.
Itselläni on tällä hetkellä 3 pentuetta podengoja kasvanut. Niistä 2 pentuetta on alle vuoden ikäisiä, joille ei siis voikkaan tehdä vielä virallisia tutkimuksia. 3 pentueesta löytyy 5 eri koiraa vanhempina, joista 3 on tutkittuja laajasti. Ja terveitä. Tiedän taustaa, mikäli joskus kasvattini sairastuu. On toki sairauksia, joita ei tutkimuksilla löydä tai oma koira on kantaja, tällehän emme voi mitään. Mutta jos sukua on laajasti tutkittu, tiedetään, mistä aloitetaan.

Haasteena kyllä laitan kaikille (ja kaiken rotuisille) kasvattajille, ottakaa uusi harrastus koirienne tutkimuksista! Rokotuksen yhteyteen voit aina ottaa silmä tai polvitutkimuksen, ei maksa montaa euroa ylimääräistä, mutta on ehdottoman hyödyllistä tilastoituna tulevaisuuden varalle!

Nämä omat "tutkimukseni" voi kaikki käydä julkisesti toteamassa täältä! Joten, on turha alkaa osoittelemaan takaisin!
(Tutkimista helpottaa, kun laitat koiranet asetuksista itsellesi, että näyttää terveystulokset myös taulukoissa, ei tarvitse jokaista koiraa katsoa erikseen.)

*

Ei kommentteja: