keskiviikko 6. elokuuta 2008

Vanhan koiran oikeus

Kotonamme asuu muutama "vanhus". Toinen on kokoonsa nähden vielä nuorukainen, ikää 8 vuotta. Toinen täyttää seuraavaksi 11,eli alkaa olla jo vanhuusiässä. Vanhan koiran toiminnot heikentyvät. Se ei kuule, näe tai haista enään niin voimakkaasti. Lenkillä kävely on jo hiljempaa. Ruoka maistuu hulluna, ja siitä ollaan myös tarkempia.

Ensimmäinen koirani eli kuukautta vajaat 15 vuotta. Siinä ajassa oli keretty monet polut kulkea. Koira oli hyvin rakas, koko perheelle. Myös siskolleni ja vanhemmilleni, olihan koira elänyt jo silloin kun asuin vielä kotona. Tuo koira on ollut omasta elämästäni yli puolet kanssani, joten sen kuoppaaminen ja hyvästeleminen oli vaikeaa, ja on edelleen.
Nyt vanhin koirani on tosiaan 11 vuotta pian, ja on alkanut jo näyttämään pieniä vanhuuden oireita. Kuulokin taitaa olla heikentymässä. Kuitenkin se kulkee edelleen mukanamme metsälenkeillä ja on nyt vanhuuden päivillää vahvasti sitä mieltä, että joka päivä on päästävä mukaan töihin kanssani. Minulla ei ole hajuakaan, miksi se haluaa mukaan. Teen täällä kuitenkin toimisto hommia pääsääntöisesti, ja koira, nyttenkin, lepäilee fruit box- pahvilaatikossa, jollaisissa tuodaan siis hedelmiä tänne joka viikko. Vanhus nuuskii melkein jokaisen sisälle tulijan. Se ei jaksa reagoida jokaiseen summerin painallukseen, mutta tutut äänet se kyllä tunnistaa. Jokainen tuttu saa siis karvaisen tervehdyksen täällä. Koira, joka nukkuu 20h päivässä, on hyvin paljon vailla aktiviteettiä. Laskeppa oman koirasi nukkumis aika? Eikö, helposti tulee tuo 20h hiemankin jo vanhemmalle koiralle. Miten tylsää! Miten voisit itse jaksaa nukkua koko ajan? No minä en ainakaan, siksi onkin ehkä mukava, että tuo vanhus haluaa ihan itse mukaan tänne töihin. Sen nukkumis määrä putoaa jo heti aikasta paljon, sillä kun kotiin menemme, niin siellä odottaa lauma päivän nukkuneita, eli sitten lenkille heti. Illasta kyllä huomaa vanhuksesta,että se ei jaksa paljoa muuta kuin syödä ja sitten koisimaan.

Työmatkailun lisäksi vanha koiramme saa muutakin ektraa. Se nukkuu meidän sängyn vieressä, "siskon pedissä" joka on isännän mummo vainaan vanha. Se on fyllattu täyteen peittoja ja patjoja, jonne patu sitten kaivautuu yöunilleen. Muut koirat joutuvat nukkumaan omaan huoneeseen,joten sen puolesta pikku etuisuus. Näin vanha koira saa nukkua rauhassa, ilman muiden tallomisia ym. Vanhan koiran ruokavaliotakin on ruksailtu. ja koitan tietysti mahdollisimman paljon muutenkin viettää vanhuksen kanssa aikaa ja mm. hieroa sitä säännöllisesti.

Vanha koira on oikeutettu pieniin etuisuuksiin, eikö? Yhteinen aikamme hupenee koko ajan, ja siitä ei saa päästää yhtään lipsahtamaan. Koiran tehtävä on olla ihmisen ystävä, ja siitä vilpittömästä ystävyydestä olen saanut nauttia jo yli 10 vuotta. Toivon,että se jatkuu vielä monta vuotta. Vanha koira on ansainnut arvostuksen ja sinun extra huolenpidon tuossa iässä.

Ei kommentteja: